OLEJ LNIANY dla wzmocnienia odporności i zdrowia przewodu pokarmowego

0

Moc uzdrawiania:

  •  zimnotłoczony olej lniany zawiera rekordową ilość niezwykle cennych dla zdrowia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 ( powyżej 50% ); w dodatku występują one w doskonałej proporcji w stosunku do niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-6, które również występują w oleju lnianym
  • zmniejsza ilość stanów zapalnych w organizmie, wzmacnia układ odpornościowy
  • ma działanie ochronne dla przewodu pokarmowego
  • wspiera leczenie choroby wrzodowej żołądka i chorób jelita grubego
  • polecany osobom z zaburzeniami motoryki przewodu pokarmowego, mającym częste zaparcia
  • pomaga w leczeniu choroby Parkinsona, zwyrodnieniowej choroby układu nerwowego i zabezpiecza przed uszkodzeniem nerwów związanych z cukrzycą i stwardnieniem rozsianym.
  • lignany i estrogeny roślinne zawarte w oleju lnianym pomagają stabilizować stosunek estrogenu i progesteronu w organizmie kobiet. Zażywanie oleju lnianego może mieć pozytywny wpływ na cykl miesiączkowy oraz łagodzić uczucia uderzenia krwi do głowy w okresie menopauzy.
  • eliminuje suchość oczu i może również polepszyć postrzeganie kolorów. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały że olej lniany obniża ciśnienie śródgałkowe nawet do 56% i może być pomocny w przypadkach jaskry.
  • obniża poziom cholesterolu redukując ryzyko chorób serca i układu krążenia
  • fitohormony lignany eliminują wolne rodniki i wspomagają leczenie chorób alergicznych i autoimunologicznych (toczeń, stwardnienie rozsiane)
  • korzystnie wpływa na włosy i paznokcie

Dla zdrowia człowieka całkowicie wyjątkowe jest znaczenie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych omega-3. Tłuszcze stanowią 60% tkanki mózgowej a ponad 25% z nich to kwasy omega-3. Niedobór kwasów omega-3 prowadzi m.in. do zaburzeń w budowie i funkcjonowaniu systemu nerwowego. Wpływa na powstawanie i rozwój wielu chorób począwszy od infekcji , poprzez choroby serca i układu krążenia aż po choroby nowotworowe. Kwasy omega-3 , decydują o stanie zdrowia człowieka od momentu jego poczęcia aż do starości. Aby organizm ludzki mógł prawidłowo funkcjonować niezbędne są mu oba nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-6 i omega-3. Zalecana właściwa proporcja pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3 wynosi od 1:1 do 4:1. W dzisiejszej diecie proporcje te zostały dość drastycznie zachwiane szacuje się że wynoszą od 10:1 nawet do 50:1 na rzecz kwasów tłuszczowych omega-6 i przyczyniają się do powstawania i rozwoju wielu schorzeń i chorób. Wpływ na to ma spożywanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-6 np. oleje roślinne bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 oraz mięsa zwierząt karmionych paszami ze zbóż bogatych w kwasy omega-6. Aby zmienić te niekorzystne proporcje występujące w naszej diecie należy zwiększyć spożywanie produktów zawierających omega-3. Produktami bogatymi w kwasy omega-3 są tłuste ryby morskie np. łosoś, oraz olej lniany tłoczony na zimno.

Share.

About Author

Leave A Reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij